Hoe financier je een eerste EP

Crowdfunding is een goede manier om je publiek bij je muziek te betrekken. Binnen een maand kun je met hulp van tientallen fans het bedrag bij elkaar sprokkelen om - bijvoorbeeld - een plaat te maken. Maar hoe gaat dat in z’n werk? Platform voordekunst, waar al bijna 1000 muziekprojecten succesvol hebben gecrowdfund, legt uit hoe dat werkt, crowdfunden.

voordekunst

Je hebt jezelf overtroffen. Het is tijd om je nummers te vereeuwigen op EP of zelfs om een compleet album te maken. Kortom: je bent klaar om de volgende stap te zetten. Het enige probleem: die stap is vaak best wel duur.

Het is ontzettend belangrijk voor een artiest om materiaal te hebben. Hoe moet je anders je werk verspreiden?

Maar: hoe financier je die opnames? En hoe kun je jouw EP verspreiden?

Met crowdfunding kun je jouw fans inzetten om je plaat te maken. En dat is een win-winsituatie. Ten eerste haal je de financiering binnen om de studio in te kunnen duiken. En ten tweede betrek je jouw publiek bij het album, waardoor je de interesse voor je muziek al bij voorbaat vergroot.

Hoe gaat dat in z’n werk?
Volgens crowdfundingplatform voordekunst hoef je alleen maar deze vier stappen te volgen.

1) Zorg voor een concreet idee
Je hebt een idee voor een project dat je wilt realiseren, en je wil (een deel van) de financiering rondkrijgen samen met je fans. Hiervoor meld je je aan bij voordekunst. We zullen je pitch bekijken en kijken daarbij naar de haalbaarheid en opzet van je crowdfunding.

Wat heel belangrijk is in deze fase is het doel. Bedenk een duidelijk doel voor je project en formuleer een doelbedrag. Dat moet minimaal € 1000 zijn.

2) Schrijf een supergoede pitch
Past jouw aanmelding op voordekunst? Dan kun je van start met het aanvullen van je projectpagina. Hier voeg je het promofilmpje, de wervende tekst en tegenprestaties toe.

Tegenprestaties zijn heel belangrijk: dit is wat je donateurs terug krijgen voor hun donatie. Je kan bijvoorbeeld voor € 10 een digitale download aanbieden van je EP, voor € 30 het album op LP en voor € 250 een akoestisch huiskamerconcert.

In dit stadium kijken we mee met je projectpagina, geven feedback en beantwoorden je vragen.

3) Voer keihard campagne
Zodra je project live staat kun je campagne gaan voeren. Het campagnevoeren is een superbelangrijk onderdeel van crowdfunding. Het kan soms hard werken zijn, maar je krijgt er ontzettend veel van terug - al die donateurs die laten weten jouw project de moeite waard te vinden! Lees bijvoorbeeld deze quotes van muzikanten die recent gecrowdfund hebben:

a balladeer: “Wow... Ik ben echt een beetje overdonderd door al jullie donaties! Ik vond het best wel spannend om deze crowdfunding te beginnen omdat ik niet zeker wist of ik het eindbedrag wel zou gaan halen. Dus toen ik op de derde dag 100% op mijn beeldscherm zag staan was ik echt, maar dan ook echt heel erg dankbaar!”

De Meisjes met de Wijsjes: “We zijn jullie zo eindeloos dankbaar en vinden het echt ontroerend dat jullie ons allen zo'n warm hart toedragen. DANK, DANK, DANK!!”

4) Realiseer je project
Als je campagne de 100% heeft gehaald, kun je jouw EP of album gaan realiseren! Je ontvangt van ons een overzicht van alle donateurs van je project, en het bedrag staat binnen een week op je rekening. Nu is het aan jou om de crowd op de hoogte te blijven houden!

Wel een idee, maar nog niet zeker of crowdfunden wat voor jou is? Vertel ons hier je idee en we geven je binnen 2 dagen advies.